Lapskaus

Denne blir jo som den vi lager selv. Mye av barnematen kan du ta av middagen du lager til familien før du salter. 
Men da må alle råvarer du bruker være usaltede .  Pølser for eksempel er jo ikke en råvare , så de har blitt satt til en masse 
greier allerede.

Her er en grei Lapskaus til de minste.

5 store poteter
1 liten kålrabi
5 gulerøtter
1 brokkoli eller blomkål ( begge deler går også bra ) 
2 persillerøtter
1 hvitløks båt , skjært i skiver.  ( fra 8 mnd ) barn liker godt hvitløk . 

Høyrygg - kjøp ett stykke og ta av ca. 400 gr til denne lapskausen. Høyrygg er en bra siden det inneholder endel fett som er bra for babyen.
Om det er lite fett i kjøttet så sett til ett par skjeer olivenolje , det setter du til når alt er hakket eller laget purè av. Usaltet smør kan benyttes i små 
mengder fra rundt 8 mnd, men det er jo laget av kumelk så bruk helst gode oljer.
Endel synes det ikke smaker noe av usaltet mat. men det er fordi våre smaksløker  

Del høyryggen i biter og la småkoke ca. 1 time.
Skrell og kutt opp grønsakene i biter - har egentlig ikke så mye å si på str. Vi skal jo likevel hakke eller kjøre med stamixer.
Kok alt utenom brokkolien i ca. 1 time - ha i brokkolien de siste 15 min.

Smakstilsetninger man kan ha i om man vil er for eksempel fersk persille , hakk den veldig godt opp og bland i . 
Kardemomme - Ingefær - muskattnøtt er også noe barn liker godt. Men smak til ikke for mye for de skal jo ikke overdøve den riktige smaken. 

Babyer er i glad i søtt så om man har litt problemer med å få småttingen å spise middag, så kok gjerne med skrelte eplebiter, 
som man knuser med det andre.  

Hell av vannet men ta vare på det. 

Nå spørs det hvor gammelt barnet er. Ved ca. 6 mnd kjører du det til en purè . 7 mnd kjør også da med stavmixer ,men behøver ikke være fult så slett. 
8mnd kan man hakke det veldig godt og knuse litt med en gaffel. Men ta det i den str. som ditt barn er vant til. 
Barnet skal like å spise , har ikke barnet vent seg så veldig til biter så venter man bare. Det å få barnet å like mat er det viktigste .
Man kan finne andre saker å drive tyggetrening med isåfall. 

Til slutt bruker du vannet du har kokt alt i og regulerer til den konsistensen du ønsker. 
Frys i porsjoner. 1L fryseposer er kjekt. 

Og som alltid gjør det du kan for å få tak i Økologiske råvarer :) 

Håper det smaker :) 

 

 



 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Lapskaus

30.03.2015 kl.10:13
Skrevet av mormorsbarnemat
Denne blir jo som den vi lager selv. Mye av barnematen kan du ta av middagen du lager til familien før du salter.Men da må alle råvarer du bruker være usaltede . Pølser for eksempel er jo ikke en r...
Bli medlem
hits