Fiskeboller i hvit saus med kokosmelk

Hei hei

Dette er mitt første innlegg her på mormorsbloggen min. Jeg tenkte å fortelle litt om ideen om hva den skal inneholde. 
Jeg har drevet min egen kro/ restaurant i 15 år. Der jeg laget alt fra grunnen av. Ingen ferdig produkter fikk komme inn der.
Så jeg tror jeg har ganske god greie på gode råvarer. 
Idag har jeg ett hagesenter og jeg dyrker mye av grønnsakene våre selv. Men på vinteren må jeg også ut i butikkene å
søke opp gode økologiske råvarer.  

Nå i våre dager leser man mye om alt som er usunt. Er vel snart ikke noe igjen vi kan spise uten å få dårlig samvittighet og enda værre 
er det jo for de unge foreldre som skal finne frem i denne jungelen av informasjon. Ikke at jeg har alle svarene. Men det jeg tror på er at
man kan lage så mye som mulig av maten til barnet selv og å bruke økologiske produkter så godt det lar seg gjøre.
De er jo noe dyrere. Men blir likevel ikke så dyrt som å kjøpe ferdig mat på glass.
Da vet man også hva barnet får i seg og hvordan det har blitt produsert. Ved ferdigmat så er man helt i hendene på produsenten. 
Selv om de har strenge regler å forholde seg til så vet man likevel ikke helt hva de får i seg.

Derfor har jeg begynt å lage endel av maten til lillegutten vår . Jeg tenkte også om noen har andre gode råd som jeg synes er fint å ha med her. Kan man
legge inn det også . Så våre unge foreldre + besteforeldre kan ta seg en titt om det er noe man har lyst å vite.
Som for eksempel idag, så googlet jeg endel om kokosmelk fordi jeg laget fiskeboller i hvitsaus til han i går . Siden man ikke skal bruke kumelk, så tenkte jeg
at kokosmelk kunne jo være tingen . For det første elsket han det , blir jo litt søt smak , men dessuten så oppdaget jeg at det er noe i kokosmelken som heter Lauric acid som også brystmelken består mye av.
Så er jo en kjempefordel å gi barn som får mme , så de nærmer seg så bra det går det som er i naturlig brystmelk. Kokosmelken er jo også fet , og riktig fett er jo
viktig for barnet så det utvikler hjerne og immunforsvar på rett måte.

Kommer sikkert å handle litt om allergi og forebygging også . Fint også her om det kommer innspill. Men må kunne henvise til studier og ikke bare "kjerringråd" Vel om kjerringrådet virkelig kan ha noe for seg så kanskje litt av det og :) 

Så kjære foreldre og besteforeldre her kommer første oppskriften. 

Me dette vil jeg slå ett slag for den " rene" maten :)

Her kommer oppskriften på det jeg laget i går.

Fiskeboller i hvitsaus med kokosmelk. 

Prøv å få tak i økologiske råvarer, de er dyrket uten å bli sprøytet med gifter + gjødslet med naturlig gjødsel. 
Samme gjelder økologisk fisk , altså dette gjelder oppdrettsfisk. Så de ikke er dyttet i en masse medisiner og fòret med rester av slakt osv.
Alt viltfanget fra havet er jo økologisk. Det beste til fiskeboller er å bruke fersk fisk. Men som dette jeg laget nå så brukte jeg fersk rødspette og 
frossen laks. Jeg bare presset litt av vannet utav laksen når den var malt.  

 

250 gr lakse filet
250 gr rødspette filet  
1 spiseskje potetmel 
1 egg. 
4 normale poteter
4 litt store gulerøtter
1 søtpotet

krydder : 2 knivsodd med muskatnøtt
1 knivsodd med ingefær

2 spiseskjeer m. finhakket gressøløk
2 spiseskjeer m. finhakket dill.

1 boks økologisk kokosmelk.  

200 gr usaltet ekte smør. ( Vi vil ikke bruke margarin til våre små :) -
mel ca. litt under ett par dl.  

Del alle grønnsaker opp i biter ha dem i en kjele og ha i vann så det er noen cm over
grønnsakene og kok til de er helt møre.
Ta dem opp av vannet. Vannet skal brukes.
Hakk alle grønnsakene i små biter . Skal de til barn under 7 mnd
så kjør dem med en mixstaver . Tilpass bitene etter barnets alder. 

Fiskeboller : 
mal fisken , jeg bruker foodprocessor, enkelt og greit  . Mange foretrekke å male det i kjøttkvern. Men
mal da flere ganger minst 5-6 ganger . Om du ikke har noen av delene , skjær dem i så små biter du kan og 
bruke en stavmixer. Går sikkert i en smoothie maskin også ;)  

ha fisken i en bolle. Sett til potetmelet og rør deigen veldig godt. Lager man fiskeboller til 
voksne så jobber man den seig med salt. Men her skal det jo ikke noe salt. Så
jobb den godt sammen med potetmelet. Så har dere i egget og rører det også inn.
Sett til så krydder , gressløken og dillen. Rør igjen godt sammen.
Nå skal dere bruke vannet fra grønnsakene så sett kjelen igjen på varmen og bruk en skje å form 
små boller , på str. med en halv spiseskje. Form dem godt og slipp dem forsiktig i det varme vannet.
Det skal ikke koke så det bobler men rett før det bobler. Så de trekker i det.
La de trekke ca. 10 min etter du har siste oppi.

sausen :

Ha  smøret i en kjele , smelt det og rør inn melet litt etter litt 
så det blir en som ikke altfor tykk grøt.  
Mens det røres godt helles det varme avkok vannet i . Må røres godt hele tiden med 
en visp. Når du ser det er på tykkelse som på en litt tykk grøt, helles kokosmelken inn mens du
rører. La alt få ett oppkok og juster med  grønnsaksvannet. 

Nå tar du sauen og blander den inn i grønnsakene , så kan du velge å fryse fiskebollene hele med grønnsakene og sausen
eller om du tar å deler dem opp og har dem i bollen og fryser alt sammen . Endel foretrekker at barn så tidlig som mulig kan få
de forskjellige ingrediensene i en middag hver for seg på tallerkenen og ikke alt som i en røre.
Men det gjør man som man ønsker.
Om man ikke har former , kan man kjøpe 1 L. fryseposer og fryse inn porsjoner.
Sist jeg lagde mat for en mnd til han, Så kjøpte jeg store muffinsformer av papir der som er til amerikanske muffins.
Fylte i dem og stk fryste dem på ett brett. Når de var frosne la jeg de forskjellige rettene ca. 10 i hver sin større frysepose .
Så er det bare å ta opp en og tine opp :)

Om noe er uklart så bare spør :)  

 Litt om allergi . 

Ny forskning viser at om barn får fisk forholdsvis ofte så beskytter det mot allergi. Så har man endel av det i familien kan man jo gjerne gi barnet fisk. 
Samt sies det å hjelpe å ligge på dagen når de er våkne på en saueskinnsfell.

En helt ny forskningsstudie i UK har vist at gir man barnet peanøtter fra de er ca. 5 mnd og fremover så kan det beskytte mot peanøtt allergi.
 

De må da males å ha i mat. Det var visst da ca. 1,5 gr om dagen.

Her er svar fra Sveriges mest kjente barne allergi lege jeg kontaktet om dette med forebygging av allergi. ( Vi bor i Sverige ) Men start aldri med slikt før dere har pratet med deres egen lege. Alle nøtter må være saltfrie. 
Jeg spurte han om dette med peanøtt allergi og om man kunne prøve dette. Det er mye allergi i familien på pappans side. Så vi tenkte å kunne prøve
kanskje forhindre noe av . Går jo å prøve ihvertfall. Så her svarte legen.  
 Her er linken om forskningsstudien. Interessant med tanke på at endel viser att det å holde barn unna det som eventuelt foreldre er allergisk mot kan være feil. 
Og at det er det å eksponere for det som kan bli veien å gå etterhvert.
Interessant og bra forskningen går fremover.

 http://www.kcl.ac.uk/newsevents/news/newsrecords/2015/February/Eating-peanut-at-an-early-age-prevents-peanut-allergy-in-high-risk-infants.aspx

 Spädbarn i stora delar av Afrika får ganska snart jordnötter som mamman tuggat och som hon sedan stoppar in i det lilla barnets mun. I Afrika ser man nästan inte jordnötsallergi. Jordnötter är en av de viktigaste proteinkällorna för små barn i Afrika.

Nötter och jordnötter har en nackdel, när de är äldre så härsknar fettet och det bildas ämnen som kan vara hälsovådliga. Ska ni köpa olika nötter och ge er son gäller det att få tag på så färska nötter som möjligt och att förvara dem i frysen. Det studien verkligen visar är att det inte verkar vara någon utökad risk för reaktioner jämfört med kontrollgruppen. Men OBS studien är gjord bara på peanötter och inget annat. Upp till 6 g gavs per vecka. De vanligaste nötallergierna idag är peanöt (som inte är nöt), hasselnöt och cashew. Skulle jag använda en nötblandning själv på ett barnbarn skulle jag använda denna kombination. Jag skulle inte ge mer än 10-12 g sammanlagt, kanske 1,5 g per dag, men det är en ren gissning.

Her er noe av arbeidet til Professor Magnus Wickman http://nhi.no/livsstil/feil-om-peanottallergi-34525.html han har også ledet BAMSE prosjektet som har pågått i 

 

Vel vel dette var altfor idag tror jeg. Ha en god helg :) 

Hilsen mormor Cissi :) 

 

 

 

Én kommentar

Nam nam.:>

Skriv en ny kommentar

Enkle introduserings retter

29.03.2015 kl.23:14
Skrevet av mormorsbarnemat
Nå startet jeg denne bloggen når mitt barnebarn er 8 mnd. Ble oppfordret av en venninne som snart blir farmor , så jeg tok henne på ordet :) For de som vil begynne å introdusere mat for de små . S...
Bli medlem
hits